Klime povoljne cene - eKupi.rs - Vaša Internet prodavnica
011 2070 607
Katalog proizvoda


Klime do 9000 btu (za manje prostore do 25 m2)

Pogledajte celu ponudu

Klime do 12000 btu (za srednje prostore do 35 m2)

Pogledajte celu ponudu

Klime 18000 btu i više (za prostore veće od 35 m2)

Pogledajte celu ponudu

Pokretne klime

Pogledajte celu ponudu

Klime za kancelariju

Dodatni pribor za klime


Prilikom izbora klime trebate odrediti koji kapacitet je potreban za prostor koji želite da klimatizujete, u podeli iznad su okvirno navedene klime u zavisnosti od površine, međutim ukoliko želite biti potpuno sigurni, trebate imati u vidu i visinu prostora, debljinu zidova, broji i vrsta prozora vrata,,, i mnoge druge faktore.
Pored kapaciteta trebate izabrati i koliko energetski efikasnu klimu želite (efikasnije i kvalitetnije klime su skuplje) i želite li firmu koja radi kao inverter ili ne.
Energetska efikasnost klima uređaja

Zašto je energetska efikasnost toliko bitna? 

Dok su u prošlosti klima uređaji pripadali velikim potrošačima i neefikasnim uređajima, od 2013. godine uvedena je nova klasifikacija klima uređaja s kojom su stigle i velike promene. Uvođenjem novih energetskih razreda( A+++, A++, A+) na prostorima EU, istovremeno su se zabranili uvoz i prodaja proizvoda niske energetske efikasnosti. 

Uređajem višeg energetskog razreda stvarate uštedu energije, novca i održavanja, a efikasnije ćete rashladiti/ugrejati željenu prostoriju. Osim toga, uređaji su tiši što boravak u prostoru čini ugodnijim. Cilj takvih uređaja je povećati udeo obnovljivih izvora energije za 20%, smanjiti utrošak energije za 20% i emisije CO2 za 20%.

Kako odabrati klima uređaj

Idealan klima uređaj za sebe možete odabrati u samo nekoliko koraka vodeći se prema: 

 • nameni klima uređaja -  Hoćete li uređaj koristiti samo u letnim mesecima ili ćete uređaj koristiti tokom cele godine?
 • vrsti klima uređaja – prema prostoru u koji će uređaj biti postavljen (zidna, plafonska - podna ili multisplit sistemi)
 • odabiru snage (kW) uređaja – kapacitet klima uređaja za prostoju zavisno od veličine prostorije koju želite rashladiti
 • energetske efikasnosti – u samom startu uređaji su nešto skuplji, ali dugoročno isplativiji

Važnije karakteristike na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira su: 

 • Dimenzija unutarašnje i spoljne jedinice- ako ste ograničeni s prostorom 
 • Buka uređaja – proverite nivo buke uređaja, poželjna je što niži nivo buke
 • Estetski izgled uređaja – postoji veliki izbor boja, dizajna klima uređaja s kojim možete unaprediti prostor
Za svaku nedoumicu i savet pri odabiru uređaja slobodno nam pošaljite upit na podrska@ekupi.rs ili nas kontaktirajte pozivom na telefon 011/207 0 607.

Kako uštedeti kod korištenja klima uređaja

Važno je znati na koji je način najbolje koristiti klima uređaj kako biste maksimalno uštedeli električnu energiju i svoj novac.


Sezona - Hlađenje:

 • Palite uređaj u jutarnjim satima – niža spoljna temperatura u jutarnjim satima će doprinijeti lakšem postizanju željene temperature. Ostavite ga da radi nesmetano tokom celog dana (uređaj će automatski održavati temperaturu što rezultira minimalnom potrošnjom električne energije).
 • Postavite temperaturu u prostoriji od 24 – 26 ºC za optimalan rad
 • Ako temperaturu postavite od 7 – 10 ºC nižu od spoljne, klima uređaj će trošiti od 3 – 5 % manje za svaki stepenj na termostatu.
 • Za maksimalnu uštedu ostavite uređaj da radi tokom cijelog dana na 26 ºC dok vas nema kod kuće.
 • Preporučuje se korištenje funkcije za odvlaživanje prostora – uređaj istovremeno odvlažuje i hladi prostoriju.

Ako vaš uređaj ima funkciju za Wifi kontrolu, postavite željene uslove na uređaju sat vremena pre nego što stignete kući za maksimalan komfor. Ova funkcija doprinosi uštedi prilikom hlađenja i grejanja.
Multi klima uređaji     
Multi  klima uređajima nazivaju se sistemi jedne spoljne jedinice i jedne unutrašnje jedinice. Postoji više varijanti mono klima uređaja, zavisno od unutrašnje jedinice - zidne, kanalne, kasetne, podne, plafonske...  Svaki proizvođač nudi širok izbor mono klima uređaja zavisno od namene, dizajna, dimenzijama i ostalih karakteristika. Svaka unutarašnja jedinica dolazi u kompletu s odgovarajućom spoljnom jedinicom, u rasponu snaga od 2,0kW (kućna varijanta) pa do 14,0+kW (poslovna varijanta). 

Multi split klima uređaji 
Multi split klima uređajima nazivaju se sistemi jedne spoljne jedinice i više unutarašnjih jedinica. Postoji više varijanti multi split klima uređaja, zavisno od unutrašnje jedinice - zidne, kanalne, kasetne, podne, plafonske... Svaki proizvođač nudi širok izbor multi split klima uređaja zavisno od namene, dizajna, dimenzija i ostalih karakteristika. Spoljna jedinica, zavisno od snage, može podržavati i do 8 unutarašnjih jedinica različitih tipova i učinaka.

Pripremite se na vreme za sezonu grejanja!

Razvojem tehnologije, grejanje putem klima uređaja postalo je najefikasnije i najjeftinije i to zahvaljujući inverterskim kompresorima. Digitalnom regulacijom broja okbrtaja spoljne jedinice, kompresori omogućavaju prilagođavanje učinka klime stvarnim uslovima u prostoru. To znači da klima uređaj radi maksimalnom snagom s ciljem bržeg dostizanja željene temperature. Kada se ona dostigne, inverterski uređaj smanjuje svoj učinak, a s time i potrošnju električne energije.

 Zahvaljujući razvoju inverterskih klima ovo više nisu uređaji koji se koriste samo leti, već postaju višenamenski. Većina klima uređaja ima mogućnost grejanja uz spoljne temperature i do -20°C, zavisno od modela, ali već se pojavljuju modeli klima uređaja koji imaju mogućnost grejanja i u ekstremnim uslovima s spoljnim temperaturama do -32°C.
Današnji klima uređaji uz samo hlađenje i grejanje izuzetno su efikasni za filtriranje samog vazduha u prostoriji. Svojim funkcijama (zavisno od modela) klima uređaji će vaš dom učiniti ugodnim za boravak u svakom godišnjem dobu.