Opšti uslovi kupovine - eKupi.rs - Vaša Internet prodavnica
011 2070 607
Katalog proizvoda

Opšti uslovi kupovine

Ovi uslovi prodaje definišu postupak naručivanja, plaćanja, isporuke i povrata odnosno reklamacije robe ponuđene na našim stranicama. Isporučilac (Prodavac) je Ekupi d.o.o. Kupac robe je posetilac web shopa koji odabere barem jedan proizvod, ubaci ga u korpu, plati platnom karticom, e-bankingom, virmanom (uplatnicom) u banci ili pošti i pošalje narudžbinu Prodavcu, ili pošalje narudžbinu, pa artikl plati pouzećem (gotovinom prilikom dostave).

Putem web shopa www.ekupi.rs  kupcu je omogućena kupovina svih proizvoda koji se nalaze na stranicama Prodavca.
Cene su sa PDV-om.
Valuta je srpski dinar (rsd).
Istaknute cene u web shopu važe isključivo za kupovinu putem interneta.

NARUČIVANJE 
Proizvodi se naručuju putem korpe i neopozivi su. Ukoliko prodavac nije u mogućnosti da isporuči sve naručene proizvode, isporučiće raspoložive od izabranih proizvoda, a  o tome će obavestiti Kupca e-mailom (telefonom) sa naznakom isporuke preostalih proizvoda. Sa isporukom tih proizvoda poslaće Kupcu e-mail u predviđenom roku za isporuku preostalih proizvoda.

U slučaju da nakon izvršenog poručivanja bude utvrđeno da je omaškom na sajtu u odnosu na poručeni model označena pogrešna cena (na primer umesto 1000 dinara, stoji cena 100 dinara), prodavac će nastojati da kupca u što kraćem roku obavesti o uočenoj grešci i tačnom iznosu cene koja je za poručeni model važila u trenutku poučivanja. U tom slučaju kupac ima pravo da poručeni model plati prema ispravnoj maloprodajnoj ceni ili da odustane od porudžbenice.

DOSTAVA
Uslovi dostave  
Naručena roba dostavlja se do ulaza u stambeni objekat. Ukoliko se radi o stambenoj zgradi, dostavljač nije obavezan da nosi robu do sprata na kojem se nalazi kupac, već do ulaza u zgradu. Roba se dostavlja na području cele Srbije, izuzev Kosova. Proizvodi se šalju putem dostavne službe.
Okvirni rok isporuke je 2-3 radna dana. Rok počinje od trenutka kad Ekupi d.o.o. primi uplatu na žiro račun Ekupi d.o.o. ili kada autorizacija kreditnih kartica bude odobrena. Procenjeno vreme dostave može biti i duže od naznačenog ukoliko naručeni proizvodi nisu trenutno dostupni ili ste potvrdu o online kupovini dobili u toku vikenda  ili državnih praznika. Dostava naručene robe je besplatna za narudžbine ukupne vrednosti preko 15.000 dinara. Za narudžbine manje vrednosti dostava se naplaćuje 250 dinara i jedinstvena je za celu pošiljku (ne naplaćuje se za svaki poručeni proizvod pojedinačno). 

Ostali uslovi dostave: 
Proizvodi će biti zapakovani tako da se uobičajenom manipulacijom u transportu ne mogu oštetiti. 
Kupac je dužan da prilikom preuzimanja proizvoda proveri eventualna oštećenja i odmah ih reklamira dostavnom radniku koji je robu dostavio, odnosno da odbije da preuzme pošiljku na kojoj su vidljiva spoljna oštećenja!
Roba je osigurana od gubitka u dostavi. Kupac je obavezan prilikom preuzimanja robe da potpiše otpremnicu, koju dostavna služba uzima kao potvrdu o preuzimanju. 
Rok za prijavu reklamacije na oštećenje u transportu je 24h od trenutka preuzimanja robe. 

PLAĆANJE 
Naručene proizvode s troškovima dostave (ako ih ima), Kupac će Prodavcu platiti platnom karticom, pouzećem prilikom dostave robe ili virmanskom uplatom.   

Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacije se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije tehnologije. Sigurnost podataka prilikom kupovine karticama Visa, Maestro i Master Card garantuje procesor platnih kartica, Banca Intesa ad Beograd, pa se tako kompletni proces naplate obavlja na stranicama banke. Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.

U slučaju da Kupac naruči robu i odbije da je primi, Prodavac ima pravo da traži od Kupca nadoknadu poštanskih i sopstvenih manipulativnih troškova.

POVRAT / REKLAMACIJE
Reklamacije, saobraznost Kupac ima pravo na reklamaciju robe u sledećim slučajevima:
 • isporuka robe koja nije naručena
 • isporuka robe koja ima grešku ili oštećenja koja nisu nastala u transportu
 • ostali slučajevi u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača. 

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača ( u daljem tekstu: Zakon) Ekupi odgovara za nesaobraznost robe koju prodaje u periodu od 2 (dve) godine od datuma vaše kupovine. Zakonska odgovornost Ekupi ne postoji ako isporučena roba:
 1. odgovara opisu koji je dao prodavac i ako ima svojstva robe koju je prodavac pokazao potrošaču kao uzorak ili model;
 2. ima svojstva potrebna za naročitu upotrebu za koju je potrošač nabavlja, a koja je bila poznata prodavcu ili mu je morala biti poznata u vreme zaključenja ugovora;
 3.  ima svojstva potrebna za redovnu upotrebu robe iste vrste  
 4. po kvalitetu i funkcionisanju odgovara onome što je uobičajeno kod robe iste vrste i što potrošač može osnovano da očekuje s obzirom na prirodu robe i javna obećanja o posebnim svojstvima robe data od strane prodavca, proizvođača ili njihovih predstavnika, naročito ako je obećanje učinjeno putem oglasa ili na ambalaži robe


Period saobraznosti artikala koji se smatraju potrošnom robom može biti manji od 24 meseca. U takve artikle spadaju baterije za uređaje (telefona, tableta i laptopova), toneri, ketridži, glave štampača,... Period saobraznosti za takve artikle iznosi 6 meseci, ukoliko proizvođač nije drugačije propisao. Softver koji je isporučen uz računar ili uređaj ne potpada pod uslove saobraznosti. 

Postupak reklamacije  
Potrošač može izjaviti reklamaciju zbog nesaobraznosti robe i zbog pogrešno obračunate cene i drugih nedostaka elektronskim putem na e-mail adresu info@ekupi.rs ili podrska@ekupi.rs ili pismeno na adresu sedišta. Uz reklamaciju priložite račun, kopiju računa ili drugi dokaz o kupovini. Nesaobrazan proizvod nam možete poslati putem kurirske službe City Express doo.  Najkasnije, u roku od 8 dana od prijema reklamacije Ekupi će da odgovori na reklamaciju sa odlukom da li prihvata reklamaciju, izjašnjenjem o zahtevu potrošača i predlogom i rokom za rešavanje reklamacije.

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača ovlašćeni ste da odustanete od ugovora ne navodeći razloge za to u roku od 14 dana od datuma isporuke proizvoda, te ste u skladu sa članom 35. stav 4. Zakona o zaštiti potrošača odgovorni ste za umanjenu vrednost robe koja nastane kao posledica rukovanja* robom na način koji prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovila priroda, karakteristike i funkcionalnost robe. 

* Rukovanjem / korišćenjem proizvoda smatra se npr za mikser-miksanje hrane, za sokovnik -ceđenje soka, za aparate za brijanje-brijanje, za knjige-savijanje korica i/ili podcrtavanje teksta i/ili pisanje po knjizi, za rerne -pečenje hrane, za rolere-rolanje na otvorenom, za obuću-hodanje na otvorenom, za odeću-nošenje, za bicikle-vožnja na otvorenom,  za torbe i ruksake- prenošenje stvari, za romobile i skateboardove -vožnja na otvorenom, modni dodaci- nošenje na telu, alati-korišćenje u njihovu svrhu, resveta-montiranje, bazeni-punjenje vodom itd.

Rukovanje proizvodom umanjuje vrednost proizvoda.  
Prilikom jednostranog raskida Ugovora neophodno je sledeće: popunite i pošaljite Obrazac za jednostrani raskid Ugovora na podrska@ekupi.rs i nakon naše potvrde o prijemu popunjenog obrasca, pošaljite popunjen Obrazac sa kompletnim proizvodom i računom na adresu:  Ekupi d.o.o. Viline vode bb; 11000 Beograd. 

Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Po isteku roka od 14 dana od dana kada je poslao odustanak, proizvod se više ne može vratiti. Moguće je vratiti samo proizvode koji su nekorišćeni,neoštećeni i u originalnoj ambalaži sa svim dodacima i pratećom dokumentacijom (garantni list, uputstva itd.).  

Po prijemu proizvoda utvrdiće se da li je proizvod ispravan i neoštećen.Ukoliko se utvrdi da je nastupila neispravnost ili oštećenja proizvoda krivicom kupca, obiće se vraćanje cene i proizvod  će mu biti vraćen na njegov trošak. Uz proizvod obavezno pošaljite i neoštećenu ambalažu proizvoda. 
Troškove transporta prilikom Jednostranog raskida Ugovora snosi kupac. Ukoliko neki od gore navedenih zahteva ne bude ispunjen nećemo biti u mogućnosti da Vam prihvatimo zahtev. Ekupi d.o.o. će najkasnije u roku od 14 (četrnaest) dana od prijema obrasca za odustanak Korisniku vratiti iznos koji je primio po osnovu narudžbine/maloprodajnog računa. Ekupi d.o.o. može da odloži povraćaj sredstava dok ne dobije robu koja se vraća, ili dok potrošač ne dostavi dokaz da je poslao robu trgovcu u zavisnosti od toga šta nastupa prvo. 
 

V A Ž N O  

Pravo na odustanak od ugovora Zakonom o zaštiti potrošača je isključeno u više slučajeva od kojih su neki od razloga:

 • isporuke robe koja je podložna pogoršanju kvaliteta ili ima kratak rok trajanja;
 • isporuke zapečaćene robe koja se ne može vratiti zbog zaštite zdravlja ili higijenskih razloga i koja je otpečaćena nakon isporuke;  
 • isporuke zapečaćenih audio, video zapisa ili računarskog softvera, koji su otpečaćeni nakon isporuke;  
 • isporuke novina, periodičnih izdanja ili časopisa osim pretplatničkih ugovora za isporuku ovih izdanja;  
 • isporuke digitalnog sadržaja koji nije isporučen na trajnom nosaču zapisa ako je izvršenje započelo posle prethodne izričite saglasnosti potrošača i njegove potvrde da zna da na taj način gubi pravo na odustanak od ugovora.   
Ekupi d.o.o. utvrđuje procenat umanjenja iznosa povrata kupcu usled korišćenja proizvoda - procenat umanjenja iznosa povrata kupcu usled umanjenja vrednosti proizvoda. 
1. Procenat umanjenja iznosa povrata obzirom na stanje originalne ambalaže vraćenog proizvoda:
 Stanje ambalaže
Neoštećena ambalažaOštećena ambalaža Bez  orginalne ambalaže
Informatika   
Dodaci za računare0%5%20%
Monitori0%5%20%
Mrežna oprema0%5%20%
Periferija0%5%20%
Čuvanje podataka0%5%20%
Štampači0%5%20%
Grafičke kartice0%5%20%
Hladnjaci0%5%20%
Kućišta0%5%20%
Matične ploče0%5%20%
Memorijski moduli0%5%20%
Napajanja0%5%20%
Hard disk0%5%20%
Procesori0%5%20%
SoftwareNema povrata na osnovu zakona
Tablet računari0%5%20%
Laptopovi0%5%20%
Desktop računari0%5%20%
Elektronika   
Audio video0%5%20%
Auto audio i navigacija0%5%20%
Baterije, punjači i sijalice0%5%30%
Fotoaparati i video kamere0%5%20%
Mobilni telefoni0%5%20%
Televizori0%5%20%
Igraće konzole0%5%20%
IgriceNema povrata temeljem zakona
Auto oprema   
Auto gume0%50%50%
Felne0%10%20%
Krovne kutije, nosači i sl.0%10%20%
Ostalo - blister pakovanje0%20%20%
Ostalo - kutije0%10%20%
Dom i vrt   
Električni alati0%10%20%
Motorni alati0%10%20%
Ručni alati0%10%20%
Peći i kamini0%10%20%
Kupatilska galanterija0%10%20%
Klima uređaji   
Split sistemi0%10%20%
Mobilne klime0%10%20%
Oprema i dodaci0%10%20%
Bela tehnika i mali kućni aparati   
Veliki kućni aparati0%10%20%
Mali kućni aparati0%10%20%
Knjige   
Knjige0%0%0%
Udžbenici0%0%0%
Kancelarijski i školski pribor   
Školske torbe/pernice0%10%20%
Školski i kancelarijski pribor (olovke, geometrija..)0%10%20%
Igračke   
 0%10%20%
Baby oprema   
 0%10%20%
Delikatese   
 Nema povrata na osnovu zakona
Kozmetika   
 Nema povrata na osnovu zakona
Parfemi   
 Nema povrata na osnovu zakona
Moda
 0%10%20%
Sport   
 0%10%20%
Ostalo   
 Zavisi od procene službenog servisa ili dobavljača
2. Procenat umanjenja iznosa povrata obzirom na stanje vraćenog proizvoda:
 Stanje proizvoda
 Proizvod orginalno zapakovanProizvod nije korišćen, već isključivo isprobana funkcionalnostProizvod korišćen
Informatika
Dodaci za računare0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Monitori0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Mrežna oprema0%0%Zavisi od procijeni štete od strane službenog servisa
Periferija0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Čuvanje podataka0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Štampači0%50%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Grafičke kartice0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Hladnjaci0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Kučišta0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Matične ploče0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Memorijski moduli0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Napajanja0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Hard disk0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Procesori0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
SoftwareNema povrata na osnovu zakona
Tablet računari0%10%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Desktop računari0%10%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Laptop računari0%10%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Elektronika
Audio video0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Auto audio i navigacija0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Baterije, punjači i sijalice0%20%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Fotoaparati i video kamere0%5%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Mobilni telefoni0%10%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Televizori0%10%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Igračke konzole0%10%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
IgriceNema povrata na osnovu zakona
Auto oprema
Auto gume0%0%30%
Felne0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa/Ekupi
Krovne kutije, nosači i sl.0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa/Ekupi
Ostalo - blister pakovanje0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa/Ekupi
Ostalo - kutije0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa/Ekupi
Dom i vrt
Električni alati0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Motorni alati0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Ručni alati0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Peći i kamini0%100%100%
Kupatilska galanterija0%100%100%
Klima uređaji
Split sistemi0%100%100%
Mobilne klime0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Oprema i dodaci0%Zavisi o procijeni štete od strane službenog servisa
Bela tehnika i mali kućanski aparati
Veliki kućni aparati0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Mali kućni aparati0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa
Knjige
Knjige0%0%100%
Udžbenici0%0%100%
Kancelarijski i školski pribor
Školske torbe/pernice0%0%100%
Školski i kancelarijski pribor (olovke, geometrija..)0%0%100%
Igračke
 0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa ili dobavljača
Baby oprema
 0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa ili dobavljača
Delikatese/ Dodaci prehrani i hrana
 Nema povrata na osnovu zakona
Kozmetika
 Nema povrata na osnovu zakona
Parfemi
 Nema povrata na osnovu zakona
Moda
 0%0%100%
Sport
 0%0%Zavisi od procene štete od strane službenog servisa.
Ostalo
 Zavisi od procene službenog servisa ili dobavljača
Ekupi  u saradnji sa servisom određuje u koju kategoriju spada vraćeni proizvod nakon prijema proizvoda.  

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača dužni ste da sami snosite troškove povrata proizvoda ako koristite svoje pravo na odustanak od ugovora.                                                                             
Preporučujemo Vam: 
 •  da dobro pogledate karakteristike proizvoda koji su navedeni u ponudi na eKupi prilikom izbora proizvoda,  
 • da ne preuzimate proizvod ako je ambalaža oštećena, nego dostavljaču skrenete pažnju na oštećenje ambalaže i zatražite da proizvod vrati nama, jer se u suprotnom smatra da ste preuzeli proizvod sa neoštećenom ambalažom 
 • ako je ambalaža neoštećena i preuzeli ste proizvod, pažljivo skinite ambalažu uz što manje oštećivanje jer oštećena ambalaža umanjuje vrednost proizvoda
 • da pregledate proizvod i ako ima vidljivih oštećenja (npr. slomljen je deo, ogreban proizvod što je nastalo usled transporta ili skladištenja) što pre nas obavestite i vratite proizvod bez da ste ga koristili
 • ako proizvod nema vidljivih oštećenja, pregledajte ga (npr. aktivirajte uređaj na struju ili bateriju, pregledajte funkcionalnost igračke, pažljivo pregledajte knjigu, pregledajte peć ili kamin na način da proverite otvaraju li se vrata pravilno, odgovara li ispušna cev otvoru na peći i stoji li peć ili kamin stabilno, proverite funkcionalnost auto gume i felne sa vulkanizerom, pregledajte odgovara li krovna kutija ili nosač  vašem vozilu kod ovlaštenog auto servisa) i ako niste zadovoljni možete ga vratiti, ali nemojte proizvod koristiti. 
 • da za proizvode koje je potrebno montirati/pustiti u rad obavezno kontaktirate ovlašćeni servis jer bez toga će svaki neovlašćeno montirani/pušten u rad proizvod spadati u kategoriju oštećenog proizvoda

Pojedini proizvodi imaju specifična svojstva (klima uređaji osim mobilnih klima uređaja, kamini i peći, kupatilska galanterija, ugradna rasveta, nameštaj koji je potrebno sastavljati, štampači, mobilni , tablet računari, laptop računari, desktop računari, televizori i igraće konzole) zbog kojih nije moguće proveriti njihovu funkcionalnost bez rukovanja proizvodom. Iz tog razloga za ovakve proizvode nismo u mogućnosti izvršiti povrat kupoprodajne cene.


Privatnost podataka

Ekupi d.o.o.
 obavezuje se da  pruži zaštitu ličnim podacima kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima koji su potrebni za ispunjenje naših obaveza; informiše kupce o načinu korišćenja prikupljenih podataka, redovno daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni sa lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla.

Svi zaposleni Ekupi d.o.o. i poslovni partneri odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti.