Vodič za kupovinu TV-a - eKupi.rs - Vaša Internet prodavnica
011 2070 607
Katalog proizvoda

Prvo odgovorite na sledeća pitanja:

Najvažniji parametri pri odabiru novog uređaja:

1.       Koliko veliki ekran želite? 
2.       Da li ćete koristiti TV isključivo za gledanje TV sadržaja
3.       Koje vrste prijema signala imate na lokaciji na kojoj će se koristiti novi uređaj?

1.      Veličina ekrana i rezolucija:

Dijagonala: Pri odabiru novog uređaja najvažniji parametar je veličina ekrana s obzirom da određuje udaljenost sa koje će se gledati TV u optimalnim uslovima. Trenutno su u ponudi TV uređaji dijagonala od 22“ (55 cm) do 85“ (215 cm). Preporuka je da ukoliko imate prostora u dnevnoj sobi izaberete TV uređaj dijagonale 50“ (126 cm). Ova dijagonala donosi bolje iskustvo gledanja i veću udaljenost s koje se može jasno videti sadržaj. Manje dijagonale su pogodne za kuhinju, dečije sobe i manji prostor što ih čini idealnim kao drugi uređaj unutar stambenog prostora. Kako se povećava dijagonala uređaja preporučuje se i izbor uređaja sa većom rezolucijom.

2.       Rezolucija ekrana televizora

Rezolucija određuje gustinu/broj piksela vidljivih na ekranu, tako da se sa većim brojem piksela dramatično poboljšava oštrina slike prikazana na ekranu. Trenutno su u ponudi najzastupljenije  rezolucije: 


  • HD Ready – 1366 x 768 piksela – odgovara dijagonalama do 32“ (82 cm)  
  • Full HD – 1920 x 1080 piksela 
  • 4K Ultra HD – 3840 x 2160 piksela  


Rezolucija takođe utiče na udaljenost sa koje je preporučljivo gledati TV, što je veće rezolucija to se može sa manje udaljenosti gledati TV bez uticaja na jasnoću sadržaja.

3.       SMART TV karakteristike

1442795.jpg
Zašto SMART TV? Osnovna karakteristika je mogućnost prikaza sadržaja sa interneta bilo fabrički instaliranih aplikacija ili onih koje je sam korisnik instalirao sa zvaničnih web prodavica. 

Kako rezultat u mogućnosti ste koristiti usluge kao što su: Netflix, Youtube, HBO, Facebook i mnoge druge.  

Takođe je moguće prikazivati sadržaj sa mobilnig, tableta, PC uređaja i sve to bez potrebe za fizičkim spajanjem uređaja sa TV-om.

4.       Konektori

1442794.jpg
Šta možete spojiti na TV? Današnji uređaji su u stanju ostvariti konekciju sa velikim brojem uređaja na tržištu kao što su: igračke konzole, hard disk memorijski uređaji, USB memorije, memorijske kartice, kućni bioskopi, Hi-Fi komponente i mnoge druge. HDMI i USB su najšire rasprostranjeni konektori na uređajima pa se preporučuje da ih TV ima u što većoj količini za sve buduće potrebe. 

Jedna od prednosti novijih TV uređaja je i mogućnost spajanja uređaja putem bluetooth tehnologije, npr. zvučnici dok je Wi-Fi modul ugrađen u TV postao već standardna oprema svakog novog SMART TV uređaja. 

Određeni modeli omogućavaju spajanje mobilnog uređaja na veliki ekran što uveliko olakšava pregled slika sa putovanja ili video zapisa sa fudbalske utakmice deteta. Ukoliko imate potrebe za kablovskim i satelitskim prijemom CI/CI+ ulaz će vam biti od velike pomoći.

5.       Digitalni tjuneri

Tuner/prijemnik je osnova svakog TV-a koja omogućava prijem signala. Novi uređaji su opremljeni drugom generacijom tjunera koji podržavaju nove codece i veće rezolucije (4K). Vrste tjunera:

  • DVB-T – stariji standard zemaljskog prijema koji koji je zamenjen novim DVB-T2 standardom  
  • DVB-T2 – novi standard koji omogućava efektnije dekodiranje signala, sadržaj veće rezolucije što omogućava HDTV kavalitet sadržaja  
  • DVB-S2 – satelitski prijem – za potpunu funkcionalnost potreban vam je odgovarajući izvor signala, modul za dekodiranje (CI/CI+) i kartica za gledanje sadržaja od strane pay per view medijskih kuća.
  • DVB-C – kablovska – za potpunu funkcionalnost potreban je odgovarajući izvor signala i „kartica“ za pristup plaćenim kanalima

6.       Brzina osvežavanja – Refresh rate

Veće brzine osvežavanja omogućavaju vam gledanje sadržaja pri brzim scenama bez efekta zamućenja što čini sliku oštrom u svakom kadru. Ukoliko želite gledati sportski sadržaj bez zamućenja (ghost efekta) preporučamo uređaj sa minimalno 100 Hz. Niže se nalazi primer tehnologije Motionflow XR 200 Hz

7.       Tehnologija projekcije slike

1442798.jpg

LCD – LED 
Pozadinsko osvjetljenje radi po principu elektronskog elementa koji električni signal pretvara u svetlosni. Ako uporedimo prethodnu tehnologiju LCD televizora sa CCFL pozadinskim osvetljenjem glavnu razliku uočićemo u većoj paleti boja, smanjenoj potrošnji energije, tanjim profilima televizora i najvažnije materijalu koji ne sadrži živu kao opasan materijal a sve to zahvaljujući LED tehnologiji. 


Edge LED – diode su postavljene na ivice ekrana sa sve 4 strane. TV uređaji sa ovom tehnologijom mogu imati tanji profil za razliku od direktnih LED TV-a. Jeftiniji modeli mogu imati nejednake količine osvjetljenja ali u zanemarivom procentu.   


Direct LED – diode su postavljene ravnomerno po celoj površini ekrana, što ekran čini ravnoerno osvetljen a sliku kontrastniju. Ključ ove tehnologije je „Local Dimming“ što podrazumeva da se u pojedinim trenutcima određene diode priguše kako bi se postigao veći kontrast na ekranu.

8.       Potrošnja energije

Na tržištu su zastupljeni uređaji sa prosečnim potrošnjama od 20 do 415 kWh godišnje. Godišnja potrošnja TV-a koju morate platiti može biti bitan faktor u procesu odabira TV uređaja. Potrošnju energije možete kontrolisati odabirom postavki slike koju koristite za najčešće gledanje programa. Dynamic Mode