text.skipToContent text.skipToNavigation
Vodič za televizore

Koji televizor odabrati?

Odabir novog TV uređaja trebao bi biti lagan proces a ne glavobolja, zato je Kupko za vas pripremio pomoć pri odabiru TV-a i uvod u sve bitne tehnologije koje čine iskustvo gledanja TV sadržaja nezaboravnim.

put za pronalazak televizora

Među velikim brojem tehnologija i opcija na tržištu mi ćemo se osvrnuti na one najbitnije.
Ako želite kreirati ultimativno bioskopsko iskustvo u svom domu sa ekranom velikih dimenzija ili želite manji TV za spavaću sobu…vaše putovanje počinje ovde.

Rezolucija televizora

Proteklih godina svedoci smo napretka tehnologija za prikaz što vernije slike ljudskom oku. Trenutno u eKupi ponudi su uređaji od HD rezolucije do 8K. Šta to znači prenosimo ispod, kako bi jasnije prikazali šta koja rezolucija donosi gledaocu.

rezolucija televizora
High definiton (HD) televizori – 720p – broj pixela na zaslonu - 921.600

High definiton (HD) – 720p
broj pixela na ekranu - 921.600

HD rezolucija donosi dvostruko veću rezoluciju (jasnoću slike) od bilo kojeg CRT TV uređaja (oni stari glomazni TV uređaji).
Ovi televizori su u manjim dimenzijama što je odličan izbor kao drugi TV u kući (u spavaćoj sobi, kuhinji, kamperu…).

Full HD televizori – 1080p – broj pixela na zaslonu - 2.1 milijuna

Full HD – 1080p
broj pixela na ekranu - 2.1 miliona

Full HD televizori imaju dvostruko veću rezoluciju od HD-a što donosi impresivnu sliku na uređajima manje dimenzije (32 inch/82 cm – 43 inch/109 cm). Ako želite televizor manjih dimenzija, a odlične rezolucije za najbolji odnos cene i doživljaja onda je Full HD pravi izbor.

4K (UHD) televizori – 2160p – broj pixela na zaslonu - 8 milijuna

4K (UHD) – 2160p
broj pixela na ekranu - 8 miliona

Ova rezolucija donosi 4 puta više pixela od Full HD rezolucije što svakom ekranu donosi neverovatnu oštrinu detalja u bilo kojoj dimenziji. Trenutno na tržištu je najzastupljenija rezolucija i izbor najvećeg broja kupaca s obzirom na sve veću dostupnost 4K sadržaja za gledanje (Netflix, HBO, Amazon Prime video…).

8K (UHD) televizori – 4320p – broj pixela na ekranu - 33 miliona

8K (UHD) – 4320p
broj pixela na ekranu - 33 miliona

Neprikosnoveni vladar među ekranima je onaj sa rezolucijom 8K koji svu svoju raskoš pokazuje na ekranima velikih dimenzija – savršeni su za postizanje bioskopskog efekta u vlastitom domu. Radi se o premium uređajima visokog cenovnog razreda.

Koju veličinu ekrana (dijagonale) televizora odabrati?

Jako važno! Ne želite čitati titlove na filmu pomerajući glavu levo desno kao da ste na teniskom meču.
Pri odabiru novog uređaja najvažniji parametar je veličina ekrana s obzirom na to da uslovljava udaljenost sa koje će se gledati TV u optimalnim uslovima.

Preporuka je da ako imate prostora u dnevnoj sobi izaberete TV uređaj dijagonale 50“ (126 cm). Ova dijagonala donosi bolje iskustvo gledanja i veću udaljenost s koje se može jasno videti sadržaj. Manje dijagonale su pogodne za kuhinju, dečje sobe i manje prostore što ih čini idealnim za drugi uređaj unutar stambenog prostora. Kako se povećava dijagonala uređaja preporučuje se i izbor uređaja s većom rezolucijom.

idealna veličina zaslona televizora

LED ili OLED

LED ili OLED dve su različite tehnologije zaslužne za izvor osvetljenja vašeg ekrana. Svaka od tih tehnologija ima svoje kvalitete koje je potrebno razmotriti pre kupovine uređaja. LED tehnologija najrasprostranjenija je trenutno na tržištu i dostupna je u 4 različite varijante te je odlikuje pristupačnija cena. Donosimo vam kratki pregled tih varijanti.

Edge lit LED (rubno osvetljenje)

Ova tehnologija postavlja izvor svetla ekrana na ivice uređaja. Najpopularnija je tehnologija i generalno cenovno najprihvatljivija sa svojim limitima u smislu prikaza svih detalja.

Direct lit LED (direktno osvetljenje)

U ovom slučaju izvor svetla nije postavljen samo ivično nego i direktno iza ekrana kako bi se što bolje rasporedio izvor svetla po ekranu što doprinosi većem kvalitetu prikaza slike.

Full array LED

Ova metoda donosi višestruko postavljene izvore osvetljenja iza ekrana što rezultira većom jasnoćom slike i sposobnost uređaja da izvrši lokalno zatamnjenje u tamnim scenama što je ključno za verni prikaz scene, često označeno kao local dimming tehnologija.

Mini LED

Kako samo ime sugeriše, LED-ice su manje od klasičnih što znači da ih je potrebano više što rezultira u superiornosti kod prikazivanja tamnih scena i donose veći kontrast.

OLED

Uređaji ove tehnologije su posebna kategorija za sebe. Tehnologija osvetljenja ekrana je potpuno različita od LED uređaja. Ovi uređaji poseduju tanki „film“ materijala koji emituje svetlost preko celog ekrana. Samim tim svaki pixel na uređaju samostalno se osvetljava ili gasi kako bi prikazao boje zavisno od scene koju prikazuje.

Nenadmašan uređaj koji donosi sliku najverniju onome što ljudsko oko vidi, najbolji kontrast, široki ugao gledanja bez izobličenja slike te kvalitet slike, tehnologija budućnosti. OLED uređaji su premium uređaji sa tendencijom pristupačnijih cena te su svakako najbolje od TV sveta.

Ostale tehnologije na koje vredi obratiti pažnju

Prilikom potrage za novim uređajem naićićete na tehnologije koje su specifične možda za određeni brand. Ovo je izraženo u premium segmentu. Donosimo kratak pregled bitnijih tehnologija pri izboru TV uređaja.

procesor televizora

Procesor

Svaki uređaj poseduje procesor koji je zadužen za obradu signala koji dolazi iz izvora (satelit, antena, Internet…) i prikaz istog prilagođenog za ekran. Penjući se kroz cenovni razred uređaji isporučuju snažnije procesore što rezultira boljim kvalitetom slike, bržim prikazom Internet sadržaja (download speed) i smanjenjem lag-a (brzina kojom uređaj primi signal i prikaže ga na ekranu).

procesor televizora

Tehnologija izrade uređaja

Stil izrade unikatan je za svakog proizvođača. Kako se cenovni razred podiže uz rezolucije 4K i 8K naićićete na uređaje koji imaju tanja kućišta, jednostavniji dizajn, bolje materijale. U ponudu su stigli i bezel-less televizori koji imaju cilj maknuti okvir i povećati ekran da ide do krajnjih delova uređaja. Napravljeni su da izgledaju kao slika dok nisu upaljeni kako bi vaš dom izgledao moderno i elegantno.

kvaliteta slike televizora

Kvalitet slike (Picture quality)

Na tržištu je veliki broj termina koji govore o tehnologijama zaslužnim za kvalitet slike zavisno od brenda koji istražujete. Samsung QLED uređaji poseduju tehnologije zaslužne za izvanrednu zasićenost bojama i vrhunsku rezoluciju u vrlo tankim uređajima dok LG NanoCell tehnologija donosi ultra široki ugao gledanja koji je odličan izbor za velike dimenzije gde gledaoc nije uvek direktno ispred uređaja. Sadrži ogromnu paletu boja koje može prikazati ekran i izvanredan kontrast.

osvjetljenje (Brightness) televizora

Osvetljenje (Brightness)

Mnogo je načina za izraziti koliko je neki uređaj spreman prikazati osvetljenja na ekranu ali sve se svodi na nitse. Nit je univerzalna merna jedinica za izražavanje brightness-a. Stoga, bez obzira koju tehnologiju uređaj poseduje, obratite pažnju na ovaj broj ako želite da postavite uređaj u jako svetlu sobu. Što veći nit broj to je uređaj sposobniji prikazati sliku u svetloj sobi.

SMART televizor

SMART TV

Glavna karakteristika je mogućnost prikaza sadržaja sa interneta bilo fabrički instaliranim aplikacijama ili onima koje je sam korisnik instalirao sa službenih web prodavnica. Kao rezultat, moguće je koristiti usluge kao što su: Netflix, YouTube, HBO…
Takođe je moguće prikazivati sadržaj s mobilnog telefona, tableta, PC uređaja i sve to bez fizičkog povezivanjem uređaja sa televizorom.

tuner

TV tuner

Obratite pažnju koju vrstu prijemnika uređaj ima za prijem signala. Postoje tri vrste: satelitski, zemaljski i kablovski, označeni su slovima S – satelit, T – zemaljski, C – kablovski. Neke od kombinacija tunera u uređajima su DVB-T2, DVB-T2/C, DVB-T2-C-S2

Samsung televizoriPhilips televizoriLG televizoriSony televizoriGrundig televizoriVivax televizoriTCL televizoriFox televizoriPanasonic televizoriVox televizori