text.skipToContent text.skipToNavigation
 
ekspresna dostava klime
besplatna dostava klima uređaja
ista cijena za plaćanje do 12 rata za klime
Vivax klime
Beko klime
Daikin klime
Samsung klime
Fujitsu klime
Galanz klime
Gree klime
Hisense klime
LG klime
Midea klime
Mitsubischi klime
Tesla klime

Zašto je energetska efikasnost toliko bitna?

Dok su u prošlosti klima uređaji pripadali velikim potrošačima i neefikasnim uređajima, od 2013. godine uvedena je nova klasifikacija klima uređaja s kojom su stigle i velike promene.
Uvođenjem novih energetskih razreda (A+++, A++, A+) na prostorima EU, istovremeno su se zabranili uvoz i prodaja proizvoda niske energetske efikasnosti.
Uređajem višeg energetskog razreda stvarate uštedu energije, novca i održavanja, a efikasnije ćete rashladiti/ugrejati željenu prostoriju.
Osim toga, uređaji su tiši, što boravak u prostoru čini ugodnijim. Cilj takvih uređaja je da se poveća udeo obnovljivih izvora energije za 20%, a smanji utrošak energije za 20% i emisije CO2 za 20%.

Kako odabrati klimu?

Važnije karakteristike na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira su:
Namena klima uređaja - Hoćete li uređaj koristiti samo u letnjim mesecima ili ćete uređaj koristiti tokom cele godine?
Vrsta klima uređaja – prema prostoru u koji će uređaj biti postavljen (zidna, plafonska - podna ili multisplit sistem).
Odabir snage (kW) uređaja – kapacitet klima uređaja za prostor zavisno od veličine prostorije koju želite da rashladite
Energetska efikasnost – u samom startu uređaji su nešto skuplji, ali dugoročno isplativiji
Dimenzija unutrašnje i spoljne jedinice - ako ste ograničeni s prostorom
Buka uređaja – proverite nivo buke uređaja, poželjna je što niži nivo buke
Estetski izgled uređaja – postoji veliki izbor boja, dizajna klima uređaja s kojim možete unaprediti prostor

Kako uštedeti?

Važno je znati na koji je način najbolje koristiti klima uređaj kako biste maksimalno uštedeli električnu energiju i svoj novac.
Uključujte uređaj u jutarnjim satima – niža spoljašnja temperatura u jutarnjim satima će doprineti lakšem postizanju željene temperature.
Ostavite ga da radi nesmetano tokom celog dana (uređaj će automatski održavati temperaturu što rezultira minimalnom potrošnjom električne energije).
Postavite temperaturu u prostoriji od 24 – 26 ºC za optimalan rad.
Ako temperaturu postavite od 7 – 10 ºC nižu od spoljašnje, klima uređaj će trošiti od 3 – 5 % manje za svaki stepen na termostatu.
Za maksimalnu uštedu ostavite uređaj da radi tokom celog dana na 26 ºC dok vas nema kod kuće.
Preporučuje se korišćenje funkcije za odvlaživanje prostora – uređaj istovremeno odvlažuje i hladi prostoriju.

Multi klima uređaji

Multi klima uređajima nazivaju se sistemi koji imaju jednu spoljašnju jedinicu i bar jednu unutrašnju jedinicu. Postoji više varijanti mono klima uređaja, zavisno od unutrašnje jedinice - zidne, kanalne, kasetne, podne, podplafonske...
Svaki proizvođač nudi širok izbor mono klima uređaja zavisno od namene, dizajna, dimenzija i ostalih karakteristika.
Svaka unutrašnja jedinica dolazi u kompletu sa odgovarajućom spoljašnjom jedinicom, u rasponu snaga od 2,0kW (kućna varijanta) pa do 14,0+kW (poslovna varijanta).

 Multi split klima uređajima nazivaju se sistemi jedne spoljašnje jedinice i više unutrašnjih jedinica. Postoji više varijanti multi split klima uređaja, zavisno od unutrašnje jedinice - zidne, kanalne, kasetne, podne, podplafonske...
Svaki proizvođač nudi širok izbor multi split klima uređaja zavisno od namene dizajna, dimezija i ostalih karakteristika. Spoljašnja jedinica, zavisno od snage, može podržavati i do 8 unutrašnjih jedinica različitih tipova i efikasnosti.

Korišćenje klime zavisno od godišnjeg doba

Proleće

Buđenjem prirode dolazi do povećanja koncentracije polena u vazduhu. Klima uređaj se koristi za grejanje i pročišćavanje vazduha, pa će osobe koje boluju od astme ili su alergične na polen osećati veliko olakšanje u svom domu s obzirom na to da će klima uređaj odstraniti čestice polena. Takođe, klima uređajem možete rešiti problem vlage koja se pojavljuje zbog relativno velikog broja kišnih dana te posledičnog skupljanja bakterija i virusa. Vaš dom će biti topliji, a bakterije i virusi uništeni.

Leto

U letnjim mesecima, klima uređaj se koristi za ono za šta je i prvobitno bio namenjen, za hlađenje doma. U većini slučajeva dom nije potrebno hladiti, već ga je dovoljno odvlažiti. Visok procenat vlage nastaje zbog velike razlike unutrašnje i spoljašnje temperature, a ta razlika uzrokuje nastajanje sparine. Taj neprijatan problem će klima uređaj rešiti bez problema ako se namesti na odvlaživanje. Samim snižavanjem vlage u prostoriji, u 80% slučajeva klimu neće biti potrebno koristiti za hlađenje. Još jedna od velikih prednosti u letnim mesecima je ta što će klima uređaj efikasno ukloniti polen ambrozije iz prostora Vašeg doma.

Jesen

Noći su sveže, a dani topli. Idealno za grejanje klima uređajem. Klima će u vrlo kratkom vremenu zagrijati prostor i održavati idealnu temperaturu, dok trošak za struju nećete ni osetiti.

Zima

Klima uređaj u hladnijim zimskim mesecima može savršeno funkcionisati. Boravimo najviše u zatvorenim prostorijama i to su meseci u kojima smo izloženi virusima i bakterijama, gripu i mnoštvu drugih uzročnika bolesti. Veliku mogućnost zaraza ćemo sprečiti klima uređajem koji svojim sistemom filtracije vazduha efikasno uništava viruse i bakterije. Grejanje je jako jednostavno. Samo zadate željenu temperaturu i uživate u toplini svog doma. Troškovi grejanja klima uređajem su najniži od svih vrsta grejanja. Ako uzmete u obzir da je klima uređaj višefunkcionalan (greje i hladi prostor), lako je zaključiti da su uštede kućnog budžeta velike!

Pripremite se na vreme za sezonu grejanja!

Razvojem tehnologije, grejanje putem klima uređaja postalo je najefikasnije i najjeftinije i to zahvaljujući inverterskim kompresorima. Digitalnom regulacijom broja obrtaja spoljašnje jedinice, kompresori omogućavaju prilagođavanje učinka klime stvarnim uslovima u prostoru. To znači da klima uređaj radi maksimalnom snagom s ciljem bržeg dostizanja željene temperature.
Kada se ona dostigne, inverterski uređaj smanjuje svoj učinak, a s time i potrošnju električne energije. Zahvaljujući razvoju inverterskih klima ovo više nisu uređaji koji se koriste samo leti, već postaju višenamenski.
Većina klima uređaja ima mogućnost grejanja uz spoljašnje temperature i do -20°C, zavisi od modela, ali već se pojavljuju modeli klima uređaja koji imaju mogućnost grejanja i u ekstremnim uslovima sa spoljašnjim temperaturama do -32°C.
Današnji klima uređaji uz samo hlađenje i grejanje izuzetno su efikasni za filtriranje samog vazduha u prostoriji. Svojim funkcijama (u zavisnosti od modela) klima uređaji će vaš dom učiniti prijatnim za boravak u svakom godišnjem dobu.