text.skipToContent text.skipToNavigation

Zimske auto gume

Zimske gume možete prepoznati po njihovoj oznaci 'Pahuljica na planini' koja se nalazi na njenoj spoljašnjoj strani, čime je pokazano da ona udovoljava kriterijima sigurnosti u zimskim uslovima.

Što znače te oznake na zimskim gumama?


Zimske gume sadrže dve oznake: M+S i pahuljicu na planini:

M+S je oznaka za blato i sneg i znači da je uzorak u gaznoj površini gume dizajniran tako da, u poređenju s letnjim gumama, pruža superiorno i upravljanje i kočenje na blatu i na snegu. Oznaka M+S pojavljuje se na gumama za sva godišnja doba, jednako kao i na zimskim gumama. Novi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbol.

Oznaka pahuljica na tri planinska vrha (odnosno 3PMSF) znači da je guma prošla minimalne potrebne performanse na snegu, prema EU Regulativi 661/2009. Novi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbol. Ta se oznaka pojavljuje samo na zimskim gumama.

Zimske auto gume

Celogodišnje auto gume

Celogodišnje gume su namenjene za vožnju tokom cele godine i imaju oznaku M+S. Iako kombinuju karakteristike letnjih i zimskih guma njihove performanse su dosta lošije u odnosu na letnje i zimske gume stoga ih preporučamo samo vozačima koji rade manji broj kilometara. Kombinovati ove gume uvek je veliki izazov. Svaka guma je kompromis performansi, koja mora zadovoljiti potrebe korisnika. Celogodišnje gume trebaju osigurati prihvatljiv raspon performansi tokom cele godine. Sa tim gumama, uvek ćete biti spremni za iznenadne zime ili hladna razdoblja. Zato je njihova glavna prednost, njihova svestranost.

Celogodišnje auto gume

Letnje auto gume

  • Letnje gume pružaju bolje sveukupno ponašanje tokom letnjih meseci. One sadrže relativno tvrdi sastojak koji se omekšava pri blažim temperaturama, kako bi se ona mogla prilagoditi ne samo suvim, već i mokrim kolovozima.
  • Letnje gume imaju manji broj pora nego zimske, ali imaju specijalno dizajnirane pruge u gaznoj površini kojima se minimalizira akvaplaning. One omogućavaju snažnije prianjanje i u uzdužnom i u poprečnom smeru kod viših temperatura, tako da garantuju snažno prianjanje i na suvim i na mokrim kolovozima.
  • Iako letnje gume dobro funkcionišu u većini vremenskih uslova, one nisu pogodne za oštrije, hladnije klimatske uslove. One imaju tvrđi sastojak gume koji sadrži manje prirodne gume nego zimske gume, a on se počinje stvrdnjavati te može postati krhak ispod +7 stepeni C. Međutim, one su dizajnirane za prilagođavanje višim temperaturama bez da postanu mekane. To znači da letnje gume imaju manje trenje te su stoga efikasnije u pogledu potrošnje goriva.
  • Letnje gume obično imaju jednostavan uzorak gazne površine u obliku blokova, čime se ostvaruje veliki otisak na putu. To garantuje izvrsno upravljanje, i snažno deluje na dužinu kočionog puta. Od +15 stepeni C na više, vozila s letnjim gumama zaustave se šest do sedam metara pre nego vozila sa zimskim gumama.
Letnje auto gume