text.skipToContent text.skipToNavigation

KAMINI, PEĆI I GREJANJE

besplatna dostava kamina, peći, grijalica

Zašto brinuti o tome kako ćete prevesti svoj kamin koji može biti težak od 70kg pa sve do 200 kg?
Naručite na eKupi internet prodavnici i očekujte svoj novi kamin, peć ili šporet u svom domu bez stresa i opterećenja!
I sve to potpuno besplatno.

ista cena za plaćanje do 12 rata kamina, peći, grijalica

Mogućnost plaćanja kreditnim karticama do 12 rata bez kamata i bez uvećavanja cene, plaćanje prilikom preuzimanja ili virmansko plaćanje, na vama je da odaberete opciju koja vam najbolje odgovara.

najveća ponuda na jednom mestu kamina, peći, grijalica

Fizičke prodavnice su uglavnom ograničene prostorom i iz tog razloga nije moguća široka ponuda kamina, peći i šporeta.
Iz tog razloga, eKupi ima široku ponudu artikala po atraktivnim i pristupačnim cenama.

KATEGORIJE


KORIŠTENJE UREĐAJA ZA GREJANJE

Grejanje na drva

grijanje s peći na drva Koristite samo neobrađeno prirodno drvo, kao i drvene brikete bez lepka. Važno je da je drvo suvo, jer vlaga u drvu smanjuje njihovu toplinu sagorevanja i pospešuje stvaranje čađi.
Drvo bi trebalo imati sadržaj vlage ispod 20%. Najbolji način skladištenja, jeste složiti ga u slojevima, jer se drvo tako provetrava i brže suši.
Prilikom gorenja drveta ne očekujte da će toplota s vremenom biti konstantna. Drvo najbolje gori u ciklusima. Ciklus je vreme od paljenja drva do njihove transformacije u novi sloj vatre. Svaki ciklus može osigurati grejanje nekoliko sati, zavisno od količine drva i kako su natovareni.
Sitno seckano drvo brže gori, jer dolazni vazduh ima priliku doći do svih komada odjednom. Takav je raspored prikladan kada je potrebno intenzivno odvođenje toplote. Veći komadi, poređani paralelno i čvrsto, sporije gore i pogodni za potrebe neprekidne vatre.

ZNAKOVI PRAVILNOG GORENJA
Sagorevanje bi se trebalo odvijati u prisutnosti plamena, sve dok se drvo ne pretvori u žar. Cilj je sprečiti dimljenje. Dim nije uobičajeni proizvod gorenja drva, ali je posledica lošeg sagorevanja.
Sa osušenim drvetom i dovoljno vazduha, mora se postići trenutno paljenje sa svakim novim punjenjem. Gasovi koji izlaze sa vrha dimnjaka moraju biti prozirni ili bijeli. Sivi dim ukazuje na to da postoji tinjanje i slabo sagorevanje. Korišćenje drva znači manje sagorevanja fosilnih goriva, nižu koncentraciju CO2 u atmosferi i čišću okolinu.

Zašto grejati peletom?

grijanje s peći na pelete 1. AUTOMATIZOVANI POSTUPAK SAGOREVANJA
Prednost grejača na pelet je u tome što oni kontrolišu količinu dolaznog vazduha, što za uzvrat kontroliše proces sagorevanja. U samo nekoliko koraka kontrolišete i potrošnju peleta i željeni izlaz toplote. Dovoljno je utovariti jednom dnevno/nedeljno, zavisno od kapacitete levka, ogrevnoj vrednosti peleta i željenoj temperaturi.

2.ATMOSFERA I UDOBNOST
"Živa vatra" stvara posebno ugodnu atmosferu i udobnost u vašem domu. Peći na pelet vrlo uspešno kombinuju prednost jednostavnog rada u plinskim instalacijama i žive vatre iz običnih kamina.

3. DUGOROČNA VISOKA PROFITABILNOST
Glavna prednost u odnosu na plinske instalacije je dugoročna veća isplativost peleta. Ima stabilne cene jer njihovi proizvođači posluju na slobodnom tržištu. Takođe je priznat kao obnovljiv izvor energije.

4. OKOLINA
Pelet nesumnjivo dobija prednost u odnosu na tradicionalna čvrsta goriva. Ne emituju gotovo nikakvu količinu čađi i pepela.

5. BRZO I JEDNOSTAVNO ODRŽAVANJE
Pelet ne treba dodatnu obradu pre procesa sagorevanja. Samo otvorite vrećicu i sipajte u levak. Mali prostor za skladište. Ne postoje posebni zahtevi za njihovo skladištenje - jedino što moraju biti zaštićeni od vlage.

Za siguran rad

pravilno korištenje dimnjaka i grijanje na drva Kada se drvo sagoreva, bez obzira kako se to radi, emisije se emituju, uglavnom u obliku plina i čvrstih čestica. Jedna od glavnih opasnosti gorenja drva je nakupljanje kreozota unutar kamina i dimnjaka.
Kad u vatru stavite sirovo ili mokro drvo, voda sadržana u njima isparava i meša se s dimnim plinovima. Prisutnost pare hladi dimnjak, plinovi se kondenzuju i taloži se kreozot. Jedan od načina protiv njegovog nakupljanja je početno paljenje kamina nasilnim putem, tako da naslage nastale tokom sagorevanja od prethodnog dana izgore.
Ako je dimnjak spoljašnji, neomalterisan, ako je pukao i u njega ulazi spoljašnji hladan vazduh - to su stvari koje pomažu u intenzivnom taloženju. Sagorevanje sirovog ili mokrog drveta dovodi do prekomerne potrošnje goriva, a istovremeno do povećane verovatnosti požara u dimnjaku. Iz tog razloga sadržaj vode u drvu trebao bi biti minimalan. Sveže posečeno drvo može imati vlažnost do 50%, što bi nakon pravilnog skladištenja i sušenja trebalo smanjiti na ispod 20%.

 
*Kreozot je lepljiva, složena smesa smole, čađi i ostalih nusproizvoda sagorevanja, neprijatnog mirisa, lako zapaljiva i korozivna.